İp Tv Nedir

Gelişen teknolojiyle cihaz kullanıcılarının tüketim eğilimi farklı yönlere doğru kayıyor. Her ne kadar televizyon teknolojisi bu konuda direnç gösterse de kullanım oranının düşüşüne engel olamıyor. Çünkü yeni geliştirilen teknolojiler internet sayesinde daha geniş çaplı kullanım sağlıyor. Televizyon kanalları dahil tüm dijital platformlar ve dünya kanalları internet sayesinde daha erişilebilir hale geliyor. Günümüzde internet protokolü televizyonu olarak geçen IPTV ile sevilen tüm dizi ve filmlere istediğiniz yerde ve saate ulaşabiliyorsunuz. Teknolojinin gelişmesi hayatımızın hızında önemli ölçüde artış yaşatıyor. Bu hıza ayak uydurmak istediğimiz için izlemek istediğimiz tüm kanallara tek bir yerden ulaşabilmek istiyoruz. Bu ihtiyacımızı kolay kullanımı ve çok iyi müşteri hizmetleri desteği ile IPTV’ ler pazarı fethetmeye başlıyor. Bu yazımızda IP TV nedir ve tv dünyasına neler getiriyor anlatmaya çalışacağız.

IPTV Nedir?

IPTV, internet protokolü televizyonu anlamına geliyor ve kullanıcılar anten, uydu veya fiber optik kablolar yerine internet üzerinden bu kanallara ulaşabiliyor. Yani IPTV, televizyonlardaki içeriği direkt olarak internet üzerinden yayınlıyor.

IPTV, içerik dağıtımı konusunda video paylaşım ya da dijital platformlarla aynı kolaylığı sağlıyor. IPTV bu içeriklere canlı olarak bağlanabilmenizi sağlıyor. Ayrıca canlı izledikten sonra tekrar aynı filme ya da diziye ulaşmak istiyorsanız alabiliyorsunuz. Bu konuda kullanıcılarına istendiği gibi bir özgürlük yaşatıyor.

IPTV Nasıl Çalışır?

Geleneksel televiyonlar analog sinyalleri kablolar aracılığı ile yalnızca o anda yayınlanan içeriğe erişilmesini sağlıyor. Bu durumlarda televizyon kullanıcıları aynı yayını izlemek istediklerinde yalnızca harici kayıt cihazıyla kaydederlerse izleyebiliyor. Aksi durumda aynı yayına tekrar ulaşamıyor.

IPTV’ler geleneksel televiyonlardan daha farklı çalışıyor. Yalnızca gerçek zamanlı içerikleri yayınlamakla kalmıyor sonrasında içerikleri depoladıkları sunucuları bulunuyor. Bu özellik, kullanıcılarına istedikleri zaman programları görüntüleme talebinde bulunma özgürlüğü veriyor.

Bir kullanıcının seçerek izlediği yayının sonrasında söz konusu içerik dijital formata dönüştürülüyor ve talep olması halinde paket olarak kullanıcıya teslim ediliyor. Dijital ortamda aktarılacak dosyaların büyüklüğü nedeniyle öncesinde dosyalar sıkıştırılıyor ardından gönderim yapılıyor.

Yukarıda anlatılan bilgilerin gerçekleşebilmesi için televizyonunuzun internet protokolü üzerinden alınan sinyalleri okuyabilmesi gerekiyor. Ancak mevcut televizyonların büyük çoğunluğu harici bir yardımcı olmadan bu sinyalleri okuyamıyor. Bu nedenle tüm televizyonlardan bir IPTV oluşturulamıyor. Eğer IPTV uyumlu olmayan bir televizyonunuz bulunuyorsa, uyumlu hale getirebilmek için bir IPTV kutusuna sahip olmanız gerekiyor.

iptv nedir teknosa

IPTV Kutusu Nedir?

IPTV kutusu, internet protokolü aracılığı ile alınan akış sinyallerini televizyonun yeniden üretip yayınlayabileceği bir formata dönüştürmek için kullanılan cihazlar olarak kullanılıyor. Bu kutular genellikle televizyona HDMI ya da AVI kablolarıyla bağlanıyor. Yeni nesil IPTV kutuları direkt olarak Wi-Fi bağlantısıyla da bağlanabiliyor.

Eğer televizyonunuzdan kullanmayıp sadece bilgisayarınızdan IPTV kullanmak istiyorsanız, bilgisayarlar internet protokolü aracılığı ile alınan verileri okuyabildiği için bir IPTV kutusuna ihtiyacınız bulunmuyor. Yine yayınları televizyonunuzdan izlemek istiyorsanız ve bilgisayarınız da bulunuyorsa bilgisayarınızı HDMI kablo ile televizyonunuza bağladıktan sonra görüntüyü televizyonunuza aktarabiliyorsunuz.

IPTV’nin Avantajları Nelerdir?

Esnek yapıya sahip ve iyi bir kullanıcı deneyimi yaşayabildiğiniz IPTV’nin sağladığı birçok avantaj bulunuyor.

Kurulumu ve kullanımı kolay olduğu için hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bir IPTV kutusu alıp televizyonunuza bağlamanız yeterli oluyor.

Dünya her geçen gün daha dijital odaklı yaşamaya başlıyor. IPTV tamamen dijital yayın yaptığı için sizi geleceğin dijital televizyon teknolojisine geçişinizi hızlandırıyor.

IPTV hizmeti, kullanıcıların telefon, tablet ya da bilgisayar gibi kullandıkları birden fazla cihaz varsa hepsinden aynı anda açmanıza izin veriyor. Böylece isterseniz iki farklı kanalı aynı anda takip edebiliyorsunuz.

Televizyon izlerken en sevmediğiniz bölüm genellikle bitmeyen reklam kuşakları oluyor. IPTV yayınlarında reklam bulunmuyor. Böylece televizyon izleme deneyiminizi ve hayat kalitenizi artırmış oluyorsunuz. Bu durum size daha verimli bir hayat sunabiliyor.

IPTV’nin Dezavantajları Nelerdir?

Daha farklı bir televizyon deneyimi yaşatan IPTV’lerin sadece avantajlı özellikleri bulunmuyor. Bazı konularda bize dezavantaj da yaratabiliyor.

Eş zamanlı olarak çok fazla  kullanıcı aynı kanalı izlemeye başlarsa internet ağına aşırı yüklenme durumu yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda yayın takılarak ilerlemeye ya da tamamen gitmesine neden olabiliyor.

Bir kanalın yayınında ya da IPTV genelinde bir problem bulunuyorsa çok fazla kullanıcı müşteri hizmetlerine bağlanmaya çalışıyor. Bu tarz durumlarda karşı tarafta sorunu anlatabileceğiniz  herhangi birini bulamıyorsunuz ve sorunun kendiğinden çözülmesini beklemekten başka çareniz kalmıyor.

IPTV’ler internet üzerinden dijital yayın sunduğu için hızı ve kalitesi internet bağlantı hızınıza göre değişiyor. Özellikle kablosuz internet bağlantınız bulunuyorsa servis sağlayıcınızda yaşanacak dalgalanmalar ya da modeme uzaklığınız gibi etki edecek birçok faktör bulunuyor. Bu durum IPTV’nizden izlediğiniz yayında senkronizasyon sorunu yaşanmasına neden oluyor.

IPTV Televizyonun Geleceği mi?

IPTV’nin geleceğini ölçümlemek oldukça zor oluyor. Ancak günümüz dünyası çok hızlı ilerliyor. Bu hıza ayak uydurmak için teknolojik cihazlardan yardım alıyoruz. Televizyon izlemeye çok az zamanımız kaldığı için özelleştirilmiş içeriğe olan talep günden güne artıyor. Bu nedenle IPTV’nin sunduğu esnekliğe sahip olmak oldukça önemli oluyor. Ayrıca video içerik platformlarında yayınlanan videoları televizyonun büyük ekranından izlemenin keyfi başka bir şeyde bulunmuyor.

IPTV kullanımının sadece ülkemizde değil dünyada da hızlı bir artış eğilimi bulunuyor. Dünya genelinde IPTV kullanım oranları yaklaşık yüzde 30-35 bandında bulunuyor ve bu sayının her geçen sene biraz daha artması bekleniyor.

Yukarıda IP TV nedir ve teknolojik olarak neler getirdiğini açıklamaya çalıştık.

Armoniptv