5G ağları IPTV/OTT’yi nasıl dönüştürebilir

5G ağları IPTV/OTT'yi nasıl dönüştürebilir

5G teknolojisi, son birkaç yıldır artan bir ilgi görüyor ve uzmanlar teknolojinin açtığı yeni fırsatlar hakkında konuşuyor. Yine de kullanıcıların bilmek istediği şey güvenli olup olmadığı. 5G’nin IPTV/OTT endüstrisi üzerindeki etkisine daha yakından bakalım.

 

5G nedir?

5G, 1G, 2G, 3G ve 4G ağlarından sonra geliştirilen ve yeni küresel kablosuz iletişim standardı olan beşinci nesil mobil iletişimin (nesilde olduğu gibi 5 + G’nin) kısaltılmış adıdır.

0,4 GHz’den 3,2 GHz’e kadar frekanslar kullanan 4G’nin aksine, 5G bandın üst ucunu 300 GHz’e yükseltir. Sonuç olarak, teknoloji daha yüksek tepe veri aktarım hızları (birkaç Gbps’ye kadar), ultra düşük gecikme süresi ve yüksek bağlantı güvenilirliği sağlar. Yüksek hızlı veri aktarımlarının yanı sıra 5G, drone tipi cihazların ve makinelerin kontrolünü sağlar.

 

Geniş frekans bandı, kişinin belirli bir durum için en rahat ve uygun olan bir veri iletim yöntemini seçmesini sağlar. Uzun mesafeli veri aktarımları düşük frekanslar kullanır. Bağlantı hızları düşük kalsa da, duvarlar ve diğer engeller sinyali azaltmaz. Büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde aktarmak için yüksek radyo frekansları kullanmak gerekir. Bu tür ağların iş hacmi, büyüklük sırasına göre 4G’nin iş hacmini aşmaktadır.

 

5G, mobil iletişim, bulut hizmetleri, Akıllı Ev teknolojisi, otomatik pilotlu ulaşım ve çevrimiçi oyun gibi yüksek veri aktarım hızları gerektiren uygulamalarda zaten kullanılmaktadır. ABD, Güney Kore, Çin ve diğer ülkeler zaten teknolojiyi tanıtıyor. Gizchina.com’a göre , küresel olarak mobil abonelerin neredeyse % 30’u 2025 yılına kadar 5G’ye geçecek. 5G ağları IPTV/OTT'yi nasıl dönüştürebilir

 

5G’nin önceki nesillere göre avantajları

İşte önceki nesil kablosuz iletişim teknolojilerine kısa bir genel bakış.

 

1G: analog iletişim. 1973 gibi erken bir tarihte üretilmesine rağmen, ilk cep telefonları raflara çarpmadı ve 11 yıl sonrasına kadar bir tüketici cihazı haline geldi. Bu cihazlar sadece konuşmayı iletebiliyordu ve bunun dışında sadece analog sinyali radyo dalgaları üzerinden ileten normal kablosuz telefonlardı. 1980’lerde mobil iletişim standartları ülkeler arasında farklılık gösterdi ve bildiğimiz gibi kesintisiz bir ağ kapsama alanı yoktu.

1G iletişimi yavaş, kararsız, sinyal bozulmasına yatkın, şifrelemeden veya başka herhangi bir korumadan yoksun ve aşırı pahalıydı.

 

2G: dijital mobil iletişim + SMS. 1991 yılında ilk olarak dijital sinyal taşıyan ağlar ortaya çıkmıştır. Mobil iletişim de daha uygun fiyatlı hale geldi. GSM, Avrupa’da ve D-AMPS ABD’de birleşik bir standart olarak tanıtıldı. 2G’nin ortaya çıkışı, WAP protokolü aracılığıyla kısa mesaj hizmeti (SMS), dolaşım ve internet erişimi ile kullanıcı deneyimini geliştirdi. Sesli konuşmalar şifrelendi ve paket veri aktarımları başlatıldı. Ayrıca, veri hızları 1G’ye kıyasla artmıştır.

 

3G: hızlı iletişim + video. 2000’li yılların başında, Geniş Bant Kod Bölmeli Çoklu Erişim’in ortaya çıkmasıyla dijital iletişim yeni bir seviyeye yükseldi. Aboneler, ağda bulunan tüm frekans bandını kullandılar. Her biri ayrıca sinyallerini kodlamak ve kodlama yapmak için kişisel bir dijital kod aldı. 3G, hareket halindeyken gelişmiş bağlantı hatası korumasının yanı sıra daha yüksek veri aktarım hızlarına sahiptir. Kullanıcılar nihayet cihazlarında çevrimiçi video izleyebildi ve görüntülü arama yapabildi.

 

4G: geniş bant iletişimi. 2008 yılında mobil iletişim teknolojisi bir adım daha ileri gitti. Yeni iletişim standartları, yayalar ve sabit aboneler için 1 Gbps veri hızı ve araçların içinde hareket edenler için 100 Mbps’ye kadar veri hızı öngörüyordu.

 

5G ağları IPTV/OTT'yi nasıl dönüştürebilir

 

4G 5G
Ortalama oran 10 MB/sn 50 MB/sn
Maksimum oran 1 GB/sn’ye kadar 1–10 GB/sn
HD film indirme süresi Birkaç dakika Birkaç saniye

 

5G ağlarının kullanılabilirliği

5G ağ kullanıcılarının sayısı artmaya devam ediyor. 2020’nin 2. çeyreğinde 137 milyon kişi vardı. Şubat 2021’e gelindiğinde bu rakam 200 milyona yükselmişti.

 

5G ağlarını kullanmak için uyumlu abone ekipmanına ve ağ kapsamına ihtiyaç vardır. İlk 5G ağları ve bu standardı destekleyen cihazlar 2017 yılına kadar uzanıyor. Artık 5G cihaz yelpazesi ve kullanılabilirlikleri çok daha geniş.

 

5G kapsamı şimdilik sınırlı: teknoloji en geniş şekilde ABD, Batı Avrupa, Güneydoğu Asya ve Batı Asya’da kullanılmaktadır. Yine de, 5G küresel olarak hızla ilgi görüyor. Bölgenizde 5G olup olmadığını Ookla 5G Haritasından öğrenebilirsiniz. Geliştiricileri verileri haftalık olarak güncelliyor.

 

5G ağları IPTV/OTT'yi nasıl dönüştürebilir

 

5G yayını neden televizyonun geleceğidir

Dünya nüfusu hızla artıyor. BM, 2100 yılına kadar gezegende 11,2 milyar insanın (şu anda 7,8 milyar) yaşayacağını tahmin ediyor. Mobil ve internet kullanıcılarının sayısı da buna bağlı olarak artmaya devam edecek. Mevcut iletişim standartları, bu kullanıcılar için yeterli hizmet kalitesini sağlamak için yeterli olmazken, 5G altyapısı onlara yüksek kaliteli bir internet bağlantısı sağlamak için yeterli kapasiteye sahiptir.

 

İnsanlar giderek daha fazla çevrimiçi video tüketiyor. Kablo ve karasal TV zemin kaybediyor: kullanıcılar içeriği kendileri seçmek ve kendileri için uygun olduğunda izlemek istiyorlar. IPTV’yi giderek daha popüler hale getiren lineer TV ile bu imkansız.

 

Video boyutu artıyor. Teknolojik gelişmeler, 4K ve 8K gibi yeni ve ‘daha ağır’ formatları beraberinde getirdi. Bu tür videolar medyada çok daha fazla yer kaplar ve mevcut ağlar üzerinden aktarılması saatler sürebilir. Yeni telekom standardı, tüketici cihazlarında yüksek çözünürlüklü içeriğin ve kekemeliksiz oynatmanın iletilmesini sağlar.

 

Eski ağlar sürekli artan yükleri zar zor idare ediyor. Yukarıda açıklanan dinamiği göz önünde bulundurarak, mevcut 4G ağlarının yakın gelecekte gerekli veri aktarım hızlarını sağlayamayacağını söylemek güvenlidir. İş hacimleri çok küçük. Mevcut veri aktarım formatının er ya da geç değiştirilmesi gerekecektir. 5G teknolojisi, artan internet trafiği sorununa çözüm olabilir.

 

Operatörler için 5G neleri değiştiriyor

Yeni standardın IPTV/OTT endüstrisi üzerinde de etkisi olacak ve operatörlerin hizmetlerinin kalitesini artırmalarını sağlayacaktır. 5G’nin temel avantajı, operatörler için bir dizi yeni fırsat sunan, çok daha fazla cihazı işleyebilen düşük gecikmeli yüksek hızlı bir radyo teknolojisi olmasıdır.

 

Bağlı TV ve OTT’ye olan talep artacak. Giderek daha fazla insan, zamanı belirlenmiş TV dizileri ve filmler yerine çok çeşitli IPTV/OTT içeriğini tercih etmektedir. 5G ile hepsi interaktif televizyona bağlanabilecek ve heyecan verici içerikleri sıfır gecikme ve yüksek kalitede izleyebilecek.

 

Operatörler ağın iş hacmiyle ilgilenmek zorunda kalmayacak.

Geniş bant internet kapasitesi operatörler için bir sınırlamadır. Yüksek çözünürlüklü videoları sıkıştırmak ve ağ yüklerini dengelemek zorundadırlar. Sınırlamalar, özellikle önemli spor etkinliklerinin veya çok fazla izleyicisi olan diğer TV programlarının yayını sırasında belirgindir. 5G, operatörler için bu sorunu çözer ve bağlı cihazların sayısını önemsiz hale getirir.

 

Daha fazla reklam geliri elde etme fırsatı

5G’nin gecikme süresi olmaması sayesinde reklamlar kullanıcılardan anında geri bildirim alınarak gerçek zamanlı olarak yayınlanabiliyor. Televizyonda etkileşimli reklamcılık yaygınlaşacak. Bu, reklamverenleri IPTV/OTT hizmetlerinde daha aktif olmaya motive edecek ve operatörlerin gelirini artıracaktır.

 

Infomir Academy ile reklamdan para kazanma, hizmetiniz için ekipman seçme, içerik koruma ve IPTV/OTT işi kurmanın diğer yönlerini derinlemesine inceleyin. Yeni operatörlere yönelik bu benzersiz proje, Infomir’in uzmanlarının ve aktif operatörlerinin bir IPTV/OTT projesinin sıfırdan nasıl oluşturulacağını açıkladığı bir dizi eğitim materyalinden oluşuyor.

 

5G ağları IPTV/OTT'yi nasıl dönüştürebilir

 

Kullanıcılar için 5G neleri değiştiriyor

5G IPTV ortamındaki Ultra HD içerikler daha erişilebilir hale gelecek. Yeni teknolojinin birincil avantajı, içeriğin yalnızca evde değil, internet kapsama alanına sahip başka herhangi bir yerde, örneğin bir parkta, bir kafede ve hatta yoldayken bile yüksek çözünürlükte izlenebilmesidir. 4G’de gecikme ve video ara belleğe alma nedeniyle video akışı kararsız hale gelebilir. Beşinci nesil mobil internet’in ultra düşük gecikme süresi ve yüksek veri hızları, abonelerin akıllı telefonlarında, tabletlerinde ve dizüstü bilgisayarlarında HD ve 4K içerik izlemelerini sağlar.

 

Kablo bağlantısı yok. Şu anda abone cihazları kablolu internet bağlantılarına güvenmektedir. Kullanıcının STB’si, dizüstü bilgisayarı veya akıllı telefonu Wi-Fi kullanıyor olsa bile yönlendiriciye bağlı bir kablo vardır.

 

5G bunu değiştirecek ve abonelerin bağlantı hızından ödün vermeden gerçek anlamda kablosuz internet erişimi için kablodan vazgeçmelerini sağlayacak. IPTV/OTT servislerine bağlanmak daha kolay ve kullanıcı dostu hale gelecek. Abonelerin, kabloları için en uygun yönlendirme üzerinde kafa yorması ve ardından bunu yapmak için duvarları delmesi gerekmeyecek.

 

Böylece 5G kullanıcıları, geniş bant ve kablosuz internetin tüm avantajlarından yararlanacak. Aboneler, yüksek çözünürlüklü içerikleri takılmadan izleyebilmek için güvenilir bir internet bağlantısına sahip olacak ve cihazlarını, hantal kablolar tarafından engellenmeden, odada en iyi göründükleri yere yerleştirebilecekler.

 

5G akıllı televizyonları etkileyecek mi?

Uzmanlar, akıllı telefonlara ek olarak STB’ler, yönlendiriciler ve hatta Akıllı TV’ler gibi 5G özellikli diğer cihazların da yakında ortaya çıkacağını tahmin ediyor.

 

Mevcut Akıllı TV’ler internete Ethernet kablosu veya Wi-Fi aracılığıyla bağlanırken, beşinci nesil telekom standardını kullananlar muhtemelen 5G modemlere, SIM kart yuvalarına ve ilgili yazılımlara sahip olacaktır. Bunun gibi bir cihazı internete bağlamak için yalnızca 5G desteğine sahip bir mobil operatör bulmanız yeterli olacaktır. 5G desteği olmayan TV’lerin Wi-Fi aracılığıyla kablosuz bir yönlendiriciye bağlanması gerekecek.

 

5G’nin IPTV/OTT’de kullanıma sunulması, operatörler için akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi kablosuz cihazlara kolay yüksek çözünürlüklü video akışı gibi yeni fırsatların kapısını açacak. Ve yüksek veri aktarım hızları, oynatmanın sorunsuz ve kesintisiz kalmasını sağlayacaktır. Canlı yayınların kalitesi de artacak. Tüm bunlarla birlikte operatörler daha kaliteli hizmet sunabilecek ve dolayısıyla gelirlerini artırabilecekler.

Armoniptv